Rainbow - A meleg portál
Hirdetés
 
Szavazz
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Facebook

 
Meleg történelem
Meleg történelem : A XX. század első fele

A XX. század első fele

  2010.05.16. 17:36


Az I. világháború ideiglenesen megálljt parancsolt a szexuális reformmozgalomnak, amely a háború után azonban annál radikálisabb formában jelent meg. Az első világégést követően a tekintély mint olyan felbomlása, valamint az Európán végigzúgó polgári demokratikus forradalmak új helyzetet teremtettek a homoszexuális emancipáció követeléséhez. Az 1920-as években a meleg mozgalom összeolvadt a szexuális reformokért való mozgalommal, a nők választójogi küzdelmeivel, közösen küzdöttek a törvények és a társadalom megváltoztatásáért, a katolikus egyház aszketikus erkölcsiségének elvetéséért, a házasságon kívüli anyaság stigmatizálásának megszüntetéséért. A homoszexuális mozgalom a XIX. századi szexuális erkölcs elleni társadalmi agitáció átfogóbb hullámának része volt.

Németországban a weimari köztársaság liberális légköre és Hirschfeld tevékenysége, valamint támogatása révén 1919-ben megszületett az első meleg film: Richard Oswald rendező műve Mások, mint a többiek (Anders als die Andern), a főszerepben Conradt Veidt-tel. A film egy férfiszerelmi történet némi mozgalmi polemizálással vegyítve. Az első leszbikus szereplő az 1929-ben a híres Pabst által készített Pandora szelencéje című filmben jelent meg. A leszbikusség Leontine Sagan 1931-ben rendezett Lányok egyenruhában (Mädchen in Uniform) című filmjében jelenik meg fő témaként. A német leszbikus írónő, Christa Winsloe műve alapján készült alkotásban egy leány beleszeret tanárnőjébe. (1958-ban a művet Radványi Géza újra megfilmesíti - Romy Schneiderrel a főszerepben)

Richard Oswald

Angliában, 1928-ban jelenik meg Radclyffe Hall (1880-1943) leszbikus írónő A magány kútja (The Well of Loneliness) című műve, amely két nő szerelmét ábrázolja, s amelyet legnagyobb hatásúnak tartották a Wilde-per óta. Be is tiltották. A biszexuális Virginia Woolf (1882-1941) híres műve az Orlando (1928) egy történelmi fantázia, amelynek főszereplője férfiból nővé alakul és így jelenik meg az angol történelem néhány évszázadában.

Franciaországban a büntetőtörvénykönyv nem annyira szigorú, ezért nincs feszítő ok a szervezkedésre. Ebben a korban jelentős személyiségek a nyíltan együtt élő leszbikus pár, a művészet pártolói Gertrude Stein (1874-1946) és Alice B. Toklas (1877-1946). Marguerite Yourcenar (1903-1947) leszbikus írónő pedig az első nő, aki melegekről írt regényt Alexis címmel.

A két diktatúra

A cári Oroszországban arisztokrata és művész körökben váltak láthatóvá a leszbikusok és a meleg férfiak. Az 1917-es októberi szocialista forradalom után eltörölték a homoszexualitást büntető cikkeket, de az erősödő hatalom már a marginális elemek felszámolására törekedett, s a Szovjetunióban az 1930-as években már a burzsoá dekadencia, és a fasiszta perverzió megtestesülőiként 5 év börtön lett a homoszexuálisok büntetése. A leszbikusokra azonban nem terjedt ki a büntetés.Szergej Gyagilev impresszárió, az Orosz Balett alapítója és Vaclav Nizsinszkij balett-táncos kapcsolata köztudomású volt, Szergej Eizenstein (1898-1948), a híres rendező titkolt vágyai rejtve maradtak. Mihail Kuzmin (1872-1936) az első orosz író, akinek a homoszexualitás lett műveinek fő témája. Szárnyak (1906) című művében Ványa ráébred (homo)szexualitására. Kuzmin 1929-től nem publikálhatott, 1936-ban egy nappal a deportálása előtt halt meg, szeretőjét kivégezték, az író minden tulajdonát elkobozták, műveit 1989-ig nem adták ki. Vaszilij Grossmann (1905-1964) Forever Flowing című, a Gulag-on kialakuló női kapcsolatokról szóló művét 1955-ben kezdte írni, de csak az 1970-es években adták ki Nyugaton. Nagy vihart kavart a híres filmrendező, Szergej Paradzsanov (1924-90) börtönbüntetése 1974-ben (6 évet kapott). Még a nyolcvanas évek elején is alkalmaztak kényszergyógykezelést a homoszexuálisokkal szemben. 1993-ban Jelcin elnök törölte el a homoszexualitás büntetését.

A fasiszta Németország melegellenességét a zsidó-keresztény tabu és a kispolgári ellenszenv táplálta. 1933-ban, Hitler hatalomra jutását követő hónapokban rombolták le a Hirschfeld-intézetet. Ernst Röhm, az SA vezetője homoszexuális volt és nem titkolta irányultságát. 1934. június 29-én "a hosszú kések éjszakája" néven elhíresült vérengzés során az ellenlábas Himmler, SS-vezér 300 SA tagot mészároltatott le egy München melletti tó panziójában. Röhm-öt letartóztatták és mivel nem akart öngyilkosságot elkövetni, kivégezték. 1935-ben megszigorították a BTK 175. §-át: a leghétköznapibb dolgok, pl. a coitushoz hasonló cselekmények üldözése is lehetővé vált. Ennek hatására megnövekedett az elítéltek száma, s köztük sok heterót is perbe fogtak.A második világháború idején a holokauszt meleg áldozatainak száma nehezen megbecsülhető. Mint tudható: a koncentrációs táborokban rózsaszín háromszöget kellett viselniük a homoszexuálisoknak. Legalább 200 ezer meleget gyilkoltak meg így, de Jean Boisson, az A rózsaszín háromszög szerzője szerint viszont 1 millió meleg áldozata volt a haláltáboroknak. A háború egy más aspektusáról szól Gore Vidal 1948-ban írott The City and The Pillar című regénye egy hajdani meleg szerelmespár egyik tagja később heteró lesz, s visszautasítja korábbi kedvesét, aki megöli. A háború utáni időszakban készült filmek némelyikében a fasiszta eszmék uszályába sodródó, illetve azt elfogadó lényekként ábrázoltatnak melegek. Roberto Rossellini: Róma, nyílt város-ában (1945) Mussolini leszbikus pribékje azért szadista, mert leszbikus. René Clement Elátkozottak (1947) című filmjének főhőse egy náci tiszt szeretője. Az irodalomban Jean-Paul Sartre: Egy vezér gyermekkora című kisregényének főhőse egy homoszexuális élmény hatására kerül a szélsőjobb hatása alá, Alberto Moravia: Megalkuvó-jának hőse is emiatt lesz fasisztává.

hatter.hu

 
Boldog Névnapot


Névnapi idézetek küldése...
 
Menü
 
A melegek világa
 
Rólunk
 
Látogatók
Indulás: 2007-08-31
 

Hûsölj a nyári melegben egyedi módon - nézz jégkorong meccset! Nem tudod, hol kezdd? Adok pár tippet! ^^    *****    STITCHERS - Gyere és ismerd meg a Freeform csatorna sorozatát és annak színészeit! Épp San Diego Comic-Con lázban égünk!    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!    *****    INGYENES HOROSZKÓP ELEMZÉS, ASZTROLÓGIA OKTATÁS! CSAK REGISZTRÁLNOD KELL!    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Erdõszéli tudósítónk jelenti: Marculábi cica éjszakai felfedezõútra indult! Gyertek ti is! Részletek a Mesetárban!    *****    Születési horoszkóp 1000 Ft. 3 év elõrejelzés 1000 Ft. Párkapcsolati elemzés 1000 Ft. Óriási nyári akció csak nálam!!!    *****    Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lor    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Filmek itt!    *****    Ha szeretsz filmet nézni klikk ide! Klikk klikk    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    Megújult külsõvel vár Magyarország egyetlen Olicity rajongói lapja! Mindennap friss hírek a sorozatról és a párosról!    *****    Készítsd el saját horoszkópod ingyen,csak kattints!Fantasztikus akciók a fõoldalon,ezt nem szabad kihagyni! Látogas meg!    *****    BLOG, STORYK, KRITIKÁK, BESZÁMOLÓK, KEDVENCEK, DIVAT, SZÉPSÉGÁPOLÁS, LAKBERENDEZÉS, MINDEN AMI EGY BLOGRA KELL!    *****    Nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándék horoszkópot.Várlak az oldalamon!    *****    Gréti. 23. ExmisszusGyakornok. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. ErikKarlsson. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Azt mondják, hogy amikor egy fõnix meghal, a hamvaiból egy sokkal szebb, sokkal erõsebb madár születik…    *****    Fantasztikus nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándékot.Várlak az oldalamon!